Oleh: Herbalis Bahrain Samah, RH (AHG), terbit dalam akhbar Sinar Harian edisi KL/Selangor pada 20 November 2012.
Orang ramai patut mendidik diri mengamalkan cara hidup holistik termasuk dalam hal pengambilan makanan
Makanan
tertentu bukan sahaja mampu meredakan rasa sakit yang dialami malah
sesetengahnya berupaya memendekkan tempoh penyakit yang sedang dialami. Antioksidan
merupakan bahan yang terdapat dalam pelbagai jenis makanan bukan sahaja mampu
menutralkan radikal bebas malah berfungsi meredakan rasa sakit yang sebahagian
besarnya berpunca dari keradangan.
Luka kerana tercedera atau selepas
menjalani pembedahan biasanya menimbulkan rasa sakit. Rasa sakit yang dialami berpunca dari sel-sel
yang mengeluarkan bahan kimia yang menyebabkan rasa sakit di mana ia bertujuan
memberi isyarat agar sistem imiun mengambil tindakan untuk membuang bahan-bahan
yang tidak berguna dan menjalankan proses pemulihan tisu. Proses pembuangan
bahan-bahan tidak berguna juga sebenarnya menghasilkan keradangan yang mana ia
juga menyebabkan rasa sakit.
Rasa sakit berpunca dari kedua-dua jenis
luka ini boleh diredakan dengan mengambil suplemen minyak hati ikan kod dan
vitamin C dos tinggi (2,000 - 3,000 mg sehari). Suplemen yang dikenali sebagai
makanan tambahan memang patut dikategorikan sebagai makanan. Ia kerana FDA
(Jabatan Pertanian Amerika) mengawalnya sebagai bahan makanan walau pun
pengawalannya berbeza dari ubat-ubatan dan makanan konvensional.
Manfaat agen anti keradangan
Seseorang yang sakit kerongkong berpunca dari
keradangan tonsil misalnya biasanya cepat sembuh dengan mengambil minyak hati
ikan kod dan vitamin C. Begitu juga kedua-dua bahan ini juga sesuai diambil
oleh mereka yang mengalami flu yang biasanya mengalami simtom-simtom yang tidak
selesa termasuk rasa sengal-sengal seluruh tubuh. Pada masa sama herba bersifat
antivirus seperti Neem (mambu) amat membantu untuk memendekkan tempoh penyakit.
Penyakit-penyakit
yang ringan seperti sakit kepala atau migren boleh diredakan dengan mudah dengan
mengambil teh bunga kekwa (crysanthemum). Teh bunga kekwa dalam kotak atau tin
tidak sesuai. Mengapa? Ia mengandungi gula (fruktos, dari sirap jagung tinggi
fruktos) dan pewarna tiruan. Teh bunga kekwa disediakan dengan merendam 1 sudu
besar bunga kekwa kering dengan secawan air panas. Tutup cawan selama 10-15
minit.
Sakit kepala dan migren biasanya berpunca
dari keradangan. Teh bunga kekwa sesuai diambil sepanjang masa terutama oleh
mereka yang berkerja menghadap skrin komputer sehari suntuk. Ia sesuai diambil
secara berterusan kerana ia membantu mentona dan menguatkan fungsi hati selain
membantu mengharmoni fungsi sistem imiun.
Yang paling penting ketika mengalami
kesakitan berpunca dari penyakit tertentu ialah mengelakkan makanan-makanan
yang memburukkan penyakit yang sedang dialami. Jika mengalami batuk, artritis, radang
paru-paru, bronkitis, demam selsema, flu, dalam proses pemulihan dari luka yang
teruk, selepas menjalani pembedahan atau kanser anda perlu mengurangkan makanan
tertentu.
Makanan bergoreng secara terendam lama,
makanan hangus, makanan terproses, marjerin, makanan tinggi gula, daging adalah
antara makanan yang memburukkan keradangan. Oleh sebab keradangan adalah punca
kepada rasa sakit maka dengan mengelakkan makanan-makanan yang disebutkan
dikatakan berupaya mengelakkan rasa sakit atau mengurangkan rasa sakit yang
sedang dialami. Makanan-makanan yang disebutkan juga sebenarnya menggangu
sistem imiun dari berfungsi dengan sempurna.
Kesempurnaan fungsi sistem imiun sistem amat
diperlukan dalam memendekkan tempoh penyakit yang sedang dialami. Namun
kebanyakan doktor dikatakan masih memandang remeh terhadap berpantang dalam
bentuk makanan yang masih diamalkan oleh sebahagian pesakit. Pengamal-pengamal
perubatan alternatif pakar biasanya mengetahui sebab akibat berpunca dari
sesuatu yang difikirkan membawa manfaat atau keburukan kepada kesiahatan
seseorang.
Sebahagian mereka mencadangkan berpantang berdasarkan
amalan orang dulu-dulu. Manakala
pengamal-pengamal yang mahir dalam ilmu sains terutama ilmu biokimia pula
berupaya menerangkan tindak-balas kimia yang berlaku apabila seseorang
mengambil sesuatu jenis makanan (atau faktor-faktor lain yang memperngaruhi
keradangan) yang bersifat meningkatkan keradangan.
Tidak kira samada cadangan dari seorang
pengamal perubatan alternatif itu ialah dari jenis pertama atau kedua dalam
memahami makanan mana yang sesuai dan makanan mana yang tidak, dengan
mengelakkan makanan yang meningkatkan keradangan diercayai berbaloi
dibandingkan dengan bergantung kepada ubat-ubatan tahan sakit yang dipreskripsi
oleh doktor.
Mengapa ia lebih berbaloi? Mengamalkan
pengambilan makanan yang sesuai dan mengelakkan makanan yang memburukkan lagi
keadaan penyakit dan keradangan yang sedang dialami membantu tubuh dalam banyak
segi. Antaranya ialah memulihara kesihatan sel dan secara keseluruhan
mengharmoni fungsi pelbagai sistem tubuh. Dalam kes penyakit-penyakit yang
disebutkan di atas tadi ia membantu mengharmoni dan memulihara sistem imiun
agar ia dapat berfungsi dengan sempurna.
Berpantang
Kebanyakan doktor tidak setuju dengan berpantang
dalam bentuk makanan diamalkan oleh penghidap kanser. Mereka beranggapan bahawa
mengelakkan dari makan makanan tertentu akan menyebabkan penghidap kanser
kurang makan terutama kepada mereka yang kurang mampu dari segi ekonomi untuk
memilih makanan. Sebab lain ialah makanan-makanan yang menjadi pantang larang
ialah makanan yang biasa dimakan oleh seseorang sepanjang hidupnya. Berpantang
dibimbangi akan menurunkan selera makan terhadap kebanyakan jenis makanan.
Memang tidak dinafikan apabila kurang makan
penghidap kanser akan mengalami kekurangan nutrien. Namun jika dilihat dari perspektif perubatan
alternatif, penghidap kanser yang mengelakkan makanan-makanan yang dipercayai
memburukkan kanser yang sedang dialami masih mempunyai banyak makanan lain
sebagai pilihan. Daging misalnya boleh digantikan dengan ikan yang juga sumber
protein dan juga bersifat antikeradangan.
Mengelakkan dari makanan terproses, makanan
bergula tinggi, makanan bergoreng secara terendam lama, makanan hangus dan marjerin
misalnya amat mudah diamalkan oleh semua orang. Mengambil yang direbus dan
meningkatkan makanan berantioksidan seperti pelbagai jenis sayur-sayuran dan
buah-buahan adalah kerja mudah.
Dari satu segi doktor yang meremehkan
pantang-larang dalam bentuk makanan ini dikatakan klurang berinitiatif untuk
mendidik pesakit. Mereka dikatakan lebih memberi perhatian kepada kekesanan
ubat-ubatan yang dipreskripsi. Hakihatnya mengpreskripsi ubat-ubatan moden memang
tugas utama yang dilakukan oleh sebahagian besar doktor di dunia kerana ia
diajar dalam kurikulum di bangku universiti iaitu mendiagnos dan mempreskripsi
ubat-ubatan yang sesuai.
0 comments:
Post a Comment