Friday, 28 June 2013

Pengaruh Makanan dalam Meredakan Penyakit

Oleh: Herbalis Bahrain Samah, RH (AHG), terbit dalam akhbar Sinar Harian edisi KL/Selangor pada 20 November 2012.
 
Orang ramai patut mendidik diri mengamalkan cara hidup holistik termasuk dalam hal pengambilan makanan

     Makanan tertentu   bukan sahaja mampu meredakan rasa sakit yang dialami malah sesetengahnya berupaya memendekkan tempoh penyakit yang sedang dialami. Antioksidan merupakan bahan yang terdapat dalam pelbagai jenis makanan bukan sahaja mampu menutralkan radikal bebas malah berfungsi meredakan rasa sakit yang sebahagian besarnya berpunca dari keradangan.

  Luka kerana tercedera atau selepas menjalani pembedahan biasanya menimbulkan rasa sakit.  Rasa sakit yang dialami berpunca dari sel-sel yang mengeluarkan bahan kimia yang menyebabkan rasa sakit di mana ia bertujuan memberi isyarat agar sistem imiun mengambil tindakan untuk membuang bahan-bahan yang tidak berguna dan menjalankan proses pemulihan tisu. Proses pembuangan bahan-bahan tidak berguna juga sebenarnya menghasilkan keradangan yang mana ia juga menyebabkan rasa sakit.
    Rasa sakit berpunca dari kedua-dua jenis luka ini boleh diredakan dengan mengambil suplemen minyak hati ikan kod dan vitamin C dos tinggi (2,000 - 3,000 mg sehari). Suplemen yang dikenali sebagai makanan tambahan memang patut dikategorikan sebagai makanan. Ia kerana FDA (Jabatan Pertanian Amerika) mengawalnya sebagai bahan makanan walau pun pengawalannya berbeza dari ubat-ubatan dan makanan konvensional. 
Manfaat agen anti keradangan
   Seseorang yang sakit kerongkong berpunca dari keradangan tonsil misalnya biasanya cepat sembuh dengan mengambil minyak hati ikan kod dan vitamin C. Begitu juga kedua-dua bahan ini juga sesuai diambil oleh mereka yang mengalami flu yang biasanya mengalami simtom-simtom yang tidak selesa termasuk rasa sengal-sengal seluruh tubuh. Pada masa sama herba bersifat antivirus seperti Neem (mambu) amat membantu untuk memendekkan tempoh penyakit.
Penyakit-penyakit yang ringan seperti sakit kepala atau migren boleh diredakan dengan mudah dengan mengambil teh bunga kekwa (crysanthemum). Teh bunga kekwa dalam kotak atau tin tidak sesuai. Mengapa? Ia mengandungi gula (fruktos, dari sirap jagung tinggi fruktos) dan pewarna tiruan. Teh bunga kekwa disediakan dengan merendam 1 sudu besar bunga kekwa kering dengan secawan air panas. Tutup cawan selama 10-15 minit.
   Sakit kepala dan migren biasanya berpunca dari keradangan. Teh bunga kekwa sesuai diambil sepanjang masa terutama oleh mereka yang berkerja menghadap skrin komputer sehari suntuk. Ia sesuai diambil secara berterusan kerana ia membantu mentona dan menguatkan fungsi hati selain membantu mengharmoni fungsi sistem imiun.
    Yang paling penting ketika mengalami kesakitan berpunca dari penyakit tertentu ialah mengelakkan makanan-makanan yang memburukkan penyakit yang sedang dialami. Jika mengalami batuk, artritis, radang paru-paru, bronkitis, demam selsema, flu, dalam proses pemulihan dari luka yang teruk, selepas menjalani pembedahan atau kanser anda perlu mengurangkan makanan tertentu.
   Makanan bergoreng secara terendam lama, makanan hangus, makanan terproses, marjerin, makanan tinggi gula, daging adalah antara makanan yang memburukkan keradangan. Oleh sebab keradangan adalah punca kepada rasa sakit maka dengan mengelakkan makanan-makanan yang disebutkan dikatakan berupaya mengelakkan rasa sakit atau mengurangkan rasa sakit yang sedang dialami. Makanan-makanan yang disebutkan juga sebenarnya menggangu sistem imiun dari berfungsi dengan sempurna.
   Kesempurnaan fungsi sistem imiun sistem amat diperlukan dalam memendekkan tempoh penyakit yang sedang dialami. Namun kebanyakan doktor dikatakan masih memandang remeh terhadap berpantang dalam bentuk makanan yang masih diamalkan oleh sebahagian pesakit. Pengamal-pengamal perubatan alternatif pakar biasanya mengetahui sebab akibat berpunca dari sesuatu yang difikirkan membawa manfaat atau keburukan kepada kesiahatan seseorang.
   Sebahagian mereka mencadangkan berpantang berdasarkan amalan orang dulu-dulu. Manakala pengamal-pengamal yang mahir dalam ilmu sains terutama ilmu biokimia pula berupaya menerangkan tindak-balas kimia yang berlaku apabila seseorang mengambil sesuatu jenis makanan (atau faktor-faktor lain yang memperngaruhi keradangan) yang bersifat meningkatkan keradangan.
    Tidak kira samada cadangan dari seorang pengamal perubatan alternatif itu ialah dari jenis pertama atau kedua dalam memahami makanan mana yang sesuai dan makanan mana yang tidak, dengan mengelakkan makanan yang meningkatkan keradangan diercayai berbaloi dibandingkan dengan bergantung kepada ubat-ubatan tahan sakit yang dipreskripsi oleh doktor.
    Mengapa ia lebih berbaloi? Mengamalkan pengambilan makanan yang sesuai dan mengelakkan makanan yang memburukkan lagi keadaan penyakit dan keradangan yang sedang dialami membantu tubuh dalam banyak segi. Antaranya ialah memulihara kesihatan sel dan secara keseluruhan mengharmoni fungsi pelbagai sistem tubuh. Dalam kes penyakit-penyakit yang disebutkan di atas tadi ia membantu mengharmoni dan memulihara sistem imiun agar ia dapat berfungsi dengan sempurna.
Berpantang
    Kebanyakan doktor tidak setuju dengan berpantang dalam bentuk makanan diamalkan oleh penghidap kanser. Mereka beranggapan bahawa mengelakkan dari makan makanan tertentu akan menyebabkan penghidap kanser kurang makan terutama kepada mereka yang kurang mampu dari segi ekonomi untuk memilih makanan. Sebab lain ialah makanan-makanan yang menjadi pantang larang ialah makanan yang biasa dimakan oleh seseorang sepanjang hidupnya. Berpantang dibimbangi akan menurunkan selera makan terhadap kebanyakan jenis makanan.
    Memang tidak dinafikan apabila kurang makan penghidap kanser akan mengalami kekurangan nutrien. Namun  jika dilihat dari perspektif perubatan alternatif, penghidap kanser yang mengelakkan makanan-makanan yang dipercayai memburukkan kanser yang sedang dialami masih mempunyai banyak makanan lain sebagai pilihan. Daging misalnya boleh digantikan dengan ikan yang juga sumber protein dan juga bersifat antikeradangan.
   Mengelakkan dari makanan terproses, makanan bergula tinggi, makanan bergoreng secara terendam lama, makanan hangus dan marjerin misalnya amat mudah diamalkan oleh semua orang. Mengambil yang direbus dan meningkatkan makanan berantioksidan seperti pelbagai jenis sayur-sayuran dan buah-buahan adalah kerja mudah.
   Dari satu segi doktor yang meremehkan pantang-larang dalam bentuk makanan ini dikatakan klurang berinitiatif untuk mendidik pesakit. Mereka dikatakan lebih memberi perhatian kepada kekesanan ubat-ubatan yang dipreskripsi. Hakihatnya mengpreskripsi ubat-ubatan moden memang tugas utama yang dilakukan oleh sebahagian besar doktor di dunia kerana ia diajar dalam kurikulum di bangku universiti iaitu mendiagnos dan mempreskripsi ubat-ubatan yang sesuai. 

0 comments:

Post a Comment